MASTERCHEF TROCHU JINAK
Dne 22. 2. 2023 započalo Popeleční středou období půstu, které je časem příprav na největší křesťanské svátky: Velikonoce. Traduje se, že člověk by se měl v tuto dobu zdržet jídla i alkoholu a konat dobré skutky. Půstu však předchází masopustní veselí provázené domácí zabíjačkou, koláčky a ochutnávkou nejrůznějších domácích kulinářských dobrot. Tohoto se také drželo i Centrum Dominika Kokory a uspořádalo první ročník MasterChefa trochu jinak, který se konal dne 21. 2. a končil následný den Škaredou středou, kdy je dovoleno sníst pouze jedno velké a dvě menší jídla za den. Tento zvyk nebyl porušen ani přes nevšední chuťový zážitek. Ústředním tématem soutěže se stala dýňová polévka. Celá tato akce však měla i skrytý podtext a tím byla stimulace smyslů, zejména zraku, chuti a hmatu, která probíhala v úterý dne 21. 2. na obou našich službách v Domově pro seniory i Domově pro osoby se zdravotním postižením. Každé oddělení obou těchto služeb si zvolilo své suroviny i tajné ingredience a soutěžící je museli pomocí některých smyslů uhádnout. Vítězové obdrželi diplomy, medaile a sladké odměny. Slušivá zástěrka MasterChefa nesměla na prvním stupínku chybět.
Následný den vypukl ten správný gurmánský souboj. Celým zařízením se linuly neskutečné vůně, které probouzely snad všechny chuťové buňky v těle a evokovaly ty nejrůznější představy. Dýňová polévka na několik způsobů.
O vítězích rozhodla čtyřčlenná porota v čele s paní ředitelkou. Hodnocena byla chuť, vzhled a způsob servírování polévky. Porota neměla lehký úkol, neboť všechny byly dokonalé. Rozhodovaly opravdu detaily. Nakonec zvítězila polévka s velmi výraznou chutí, kterou uvařili klienti společně s instruktory z oddělení seniorů. Všem organizátorům soutěže a hlavně našim kuchařům tímto děkujeme a těšíme se na další tentokráte podzimní klání.
 
Mgr. Marcela Kučerová, DiS
 
top